Gebouwen

De Dorpskerk

Voor informatie over de historische Dorpskerk verwijzen we naar de website van de Historische Vereniging ‘Ouderkerck op d’IJssel’. Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot rondleidingen, het praalgraf en het orgel.
Voor informatie en contact:
N.(Nico) Holdermans
Julianastraat 11
2935 XL Ouderkerk aan den IJssel
Tel. 0180-682953 (tijdens openstelling van de kerk: 06-12110727)
E-mail: holdermansnico@gmail.com

De Oosterkerk

Op 22 december 2024 vond in de Oosterkerk de laatste eredienst van de Hervormde Gemeente Ouderkerk plaats. Een bewogen dienst, juist omdat we beseften dat sinds 1924 op deze plek vrijwel iedere zondag het Woord van God verkondigd is, eerst in het wijkgebouw, vanaf 1992 in de Oosterkerk. De predikant, ds. Maas, sloot de kanselbijbel met het uitspreken van het volgende gebed uit het Dienstboek (deel II, p. 642):

God die Uw Woord doet klinken,
en door Uw Geest ons troost
en opwekt tot lofzang en gebed,
wij smeken U:
blijf met Uw Woord nabij,
spreek ons aan
en wijs ons de weg.
Zo bidden wij:
Blijf in ons midden,
ga met ons mee.
Om Jezus wil,
Amen

De Kerkenraad droeg de kanselbijbel vervolgens de kerk uit. Vanaf Kerst 2024 houdt de gemeente de diensten gezamenlijk in de historische Dorpskerk aan de Kalverstraat. Op eerste kerstdag werd de kanselbijbel de Dorpskerk ingedragen en geopend, om te benadrukken dat Gods Woord onder ons blijft.
Ondanks alle veranderingen is één ding zeker: de verkondiging van het Evangelie gaat door. Dat maakt ons dankbaar.

Moeilijk besluit
Enkele jaren eerder heeft de Hervormde gemeente Ouderkerk aan den IJssel het moeilijke besluit genomen om de Oosterkerk in het buurtschap Lageweg af te stoten. Deze ontwikkeling vloeide mede voort uit de ingrijpende scheuring die in 2004 heeft plaats gevonden, toen circa twee derde van de gemeenteleden van de Lageweg zich aansloot bij de Hersteld Hervormde Kerk. In de jaren daarna liepen de bezoekersaantallen geleidelijk verder terug. Om te komen tot een sluitende begroting voor de toekomst, is samen met andere maatregelen, zoals vernieuwing van overige gebouwen en de verduurzaming van de Dorpskerk, de keuze gemaakt om de Oosterkerk te sluiten.

Geschiedenis Oosterkerk
In oktober 1923 werd besloten om tijdens de winterperiode Bijbellezingen te gaan houden in het buurtschap Lageweg. Aan de Lageweg was de behoefte ontstaan om naast de Nederland Hervormde Dorpskerk een tweede gebouw op te richten. Tegenstand was er van de kerkvoogdij, die financieel niet garant wilde staan voor de plannen van het Wijkgebouw. Op 6 November 1924 werd ondanks het bezwaar van de kerkvoogdij het Wijkgebouw geopend door de toenmalige predikant dominee G. Lans.

De kosten voor de bouw heeft de heer P. de Duijf voor zijn rekening genomen. Bij de bouw werd er rekening mee gehouden dat, als de kerkgang niet aan de verwachtingen voldeed, het gebouw als veeschuur gebruikt zou kunnen worden. Het is er niet van gekomen.
In het midden stonden de stoelen voor de vrouwen en de meisjes. De mannen hadden hun plaats in de banken aan de zijkanten. Voor de kerkenraad stonden voorin op een verhoogd gedeelte, links en rechts van de preekstoel de kerkenraadsbanken. Achter de preekstoel bevond zich de consistorie. Later zijn alle stoelen vervangen door banken. De consistorie van het Wijkgebouw heeft gefungeerd als onderkomen voor catechisaties, mannen- en vrouwenverenigingen en kleuterschool. Het Wijkgebouw was een kerkgebouw voor wijk A. Dat was het dijkgedeelte van de Berkenwoudse boezem tot Schaapjeszijde en de hele IJsseldijk, gelegen in de polder Nesse.

Tegen de verwachting in zat het gebouw iedere zondagavond vol. In september 1925 besloot de kerkenraad, op verzoek van 160 gemeenteleden, de diensten uit te breiden, zodat er ook twee keer per maand ochtenddiensten gehouden konden worden. Weer later waren er elke zondag twee diensten. Het gebouw heeft dienstgedaan tot 1991 toen het plaats maakte voor een nieuw te bouwen kerk: de Oosterkerk.

Al in mei 1988 werd er tijdens de diensten gecollecteerd met bestemming “nieuwbouwplannen Lageweg.’ Men denkt in eerste instantie aan een verenigingsgebouw. Het wordt een nieuw kerkgebouw. Het Wijkgebouw heeft dienstgedaan tot de ingebruikname van de Oosterkerk op 29 februari 1992. Er komt een actie om geld binnen te halen. Deze brengt 200.000 gulden op. Veel gemeenteleden hebben geholpen bij de bouw om op de totale kosten te bezuinigen. De eerste steen is gelegd op zaterdag 1 juni 1991 door mevrouw G. de Redelijkheid Markus en dominee A. H. Veldhuizen. De firma Slooff maakte een pijporgel tegen vergoeding van de materiaalkosten. Op 29 februari 1992 werd de Oosterkerk in gebruik genomen.

Herinneringen
Het sluiten van kerken is in Nederland aan de orde van de dag, en dat stemt verdrietig. De sluiting van een eigen kerk is extra pijnlijk. Voor de bewoners van buurtschap Lageweg zijn er vele herinneringen verbonden aan het kerkgebouw. De kerk speelt een rol bij vele bijzondere gebeurtenissen in een mensenleven, zowel hoogtepunten als dieptepunten. Mensen zijn gedoopt, getrouwd, begraven of deden belijdenis. Velen hebben het avondmaal gevierd en honderden diensten bijgewoond waarin het Gods woord open ging. Het was een Godshuis. Vele gemeentedagen zijn gehouden op het terrein van de Oosterkerk die werden afgesloten met gezamenlijk zingen in de kerk. Toch zijn we hoopvol over de weg die God gaat met ons. Zijn Woord blijft onder ons en Hij heeft beloofd met ons te zijn tot aan de voleinding van de wereld.